Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: “Καμπανάκι” από το Εργατικό Κέντρο για την ανήλικη εργασία – Κατακόρυφη αύξηση δείχνουν τα στοιχεία

Ένας στους πέντε εργαζόμενους σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Κρήτης είναι ανήλικος. Την ίδια ώρα, μηχανουργεία, λάντζα, κατασκηνώσεις αποτελούν χώρους ανήλικης εργασίας, όπου παιδιά που, υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν διακοπές, αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά για να ενισχύσουν τις οικογένειές τους.

Η απίστευτη και συνάμα θλιβερή αναφορά προέρχεται από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η οποία χαρακτηρίζει μείζον κοινωνικό πρόβλημα την απασχόληση, νόμιμη ή παράνομη, ανηλίκων, η οποία παραπέμπει σε τριτοκοσμικές εικόνες, που, όπως τονίζεται, μας προσβάλλουν ως κοινωνία και στα μάτια εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τον τόπο μας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΕΚΗ, οι αιτήσεις για εργασία από ανηλίκους μέσω της νόμιμης οδού έχουν από το 2020 σχεδόν πενταπλασιαστεί. Τότε είχαν γίνει 120 σχετικές αιτήσεις. Ένα χρόνο μετά, το 2021 ανήλθαν στις 385 ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 727 και προβλέπεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν ξεπεράσει τις 1.000 στον νομό Ηρακλείου.

Παράλληλα, έπειτα από επιτόπιους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων σχετικών με αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε δουλειές που δεν επιτρέπονται για ανηλίκους όπως σε μηχανουργεία, στη λάντζα, σε παραλίες κ.α.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση του ΕΚΗ αναφέρει ξενοδοχείο στην Ανάληψη Χερσονήσου, του οποίου το 1/5 του προσωπικού που απασχολεί είναι ανήλικοι. «Μεγάλη, όμως, κοινωνική πληγή αποτελούν και άλλοι κλάδοι, όπως οι κατασκηνώσεις, ο επισιτισμός κτλ που στην πλειοψηφία τους απασχολούν ανηλίκους εργαζομένους, ως φθηνά εργατικά χέρια», υπογραμμίζεται.

“Ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά”

Το ΕΚΗ καλεί τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους και πριν δώσουν την έγκρισή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας να είναι βέβαιοι ότι αυτά θα εργαστούν σε ένα προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον, που θα τηρεί όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση καλούνται να μην διστάσουν να προβούν σε καταγγελίες είτε στο Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο την δύσκολη θέση, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικογένεια, με τους γονείς να αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό» τονίζει η διοίκηση του ΕΚΗ.

Δηλώνει δε αποφασισμένη, εκτός από την δημόσια καταγγελία, να προχωρήσει στην ανάδειξη του ζητήματος της απασχόλησης και της εργασίας ανηλίκων με αποδέκτες τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ από κοινού με την ΓΣΕΕ θα αποσταλεί έγγραφο-καταγγελία και στο διεθνές Γραφείο Εργασίας, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαδικασία έκδοσης κάρτας εργασίας για ανηλίκους προσθέτει επιπλέον βάρος, λόγω γραφειοκρατίας, στο προσωπικό του ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα οι Επιθεωρητές Εργασίας να μην μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους και να απενεργοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΚΡΗΤΗ