Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτσι φτάσαμε στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσαν νωρίτερα την κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών για το λόγο της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ, «η ελληνική κυβέρνηση κατέσχεσε ένα ιρανικό πλοίο υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και κατέσχεσε το φορτίο του με φερόμενη δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το αραβικό δίκτυο Al Mayadeen ανέφερε με τη σειρά του: «Η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο ελληνικά τάνκερ “Delta Basuden” και “Predent Warrior” στα ανοικτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh».

 

 

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελλάδας

Μετά την κατάσχεση του πλοίου υπό τη σημαία του Ιράν (με φορτίο πετρελαίου που στο πλοίο το οποίο διαχειριζόταν ρωσικό πλήρωμα κατά το Al Mayadeen), το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τον επιτετραμμένο της Ελλάδας, απουσία του Πρεσβευτή του για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την κίνηση.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, «μετά την παράνομη κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου, ο Επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράν (εν απουσία του Πρέσβη) κλήθηκε την Τετάρτη στο ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεδομένης της έκτακτης στάσης ιρανικού πλοίου λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο επικεφαλής του γραφείου Μεσογείου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών θεώρησε ‘απαράδεκτη’ την παράδοση στην παράνομη πίεση των ΗΠΑ και καταδίκασε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

 

«Πειρατεία!»

Μάλιστα οι Ιρανοί έκαναν λόγο ακόμα και για «πειρατεία» από ελληνικής πλευράς. Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου ήταν παράδειγμα διεθνούς πειρατείας για την οποία ευθύνονται η Αθήνα και όσοι κατέλαβαν παράνομα το πλοίο:

«Η κατάσχεση του πλοίου που λειτουργεί υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ‘πειρατείας’ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Τα ιρανικά ΜΜΕ εδώ και μέρες κάνουν συνεχείς αναφορές στην υπόθεση του «Lana» (πρώην Pegas), το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, με το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, να γράφει σχετικά σήμερα ότι οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το ιρανικό (ή ρωσικό) πετρέλαιο που μετέφερε στο πλοίο κοντά στην Ελλάδα και θα αποσταλεί στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, για την «παράδοση» του πετρελαίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας στο Αιγαίο.

Και σχολιάζει τα Nour News: «Η Τεχεράνη ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου που κατασχέθηκε υπό την πίεση της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα».

 

Αμερικανική έρευνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, είδηση την οποία αναμεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις αναφορές για κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «εξετάζει» τις σχετικές αναφορές, με τον διοικητή Τίμοθι Χόκινς να λέει στο Associated Press ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνέχιζε την έρευνα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιστορικό από το middleeastmonitor

Η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com χθες –πριν την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ- είχε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα του ιρανικού τάνκερ στα ελληνικά ύδατα, εξηγώντας τους λόγους της οργής των Ιρανών.

newsbreak.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ