Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται κακοκαιρία που χτυπάει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, δίνοντας ως επί το πλείστον εντυπωσιακές εικόνες, με άλλες περιοχές να είναι «ντυμένες» στα λευκά και σε άλλες να παρουσιάζονται διάφορα φαινόμενα της φύσης με το σκηνικό να είναι μαγευτικό.

Ένας υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στη Χερσόνησο Ηρακλείου στην Κρήτη την Παρασκευή, όπως φαίνεται στο βίντεο που παρουσιάζει το Forecastweather.Greece.

Δείτε παρακάτω το βίντεο

 

 

Πώς δημιουργείται ο υδροστρόβιλος

Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ένας υδροστρόβιλος εμφανίζει ταχύτητα ανέμων πάνω απο 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά εξανεμίζεται. Οι πιο πολλοί υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε τι διαφέρει ο υδροστρόβιλος από τον ανεμοστρόβιλο

Αν και έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους, δηλαδή τους σίφωνες πάνω από την ξηρά, τις περισσότερες φορές έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δημιουργίας.

Οι ανεμοστρόβιλοι παράγονται από βίαιες καταιγίδες, από νέφη σωρειτομελανιών όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, όπως μεγάλη αστάθεια, δηλαδή απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος και ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι χαμηλά στην τροπόσφαιρα.

Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παράγονται επίσης από τα καταιγιδοφόρα νέφη «σωρειτομελανίες» αλλά οι ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία τους είναι η επικράτηση ασθενών ανέμων χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του νερού και ειδικά μετά τη λήξη της βροχόπτωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ