Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τριώδιο: Πότε ανοίγει και πόσο διαρκεί

Το Τριώδιο είναι μια κινητή αλλά συγκεκριμένη χρονική περίοδος στον Χριστιανικό ημερολόγιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, μια μέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Η διάρκειά του διαφέρει κάθε χρόνο, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα.

Για το 2024, το Τριώδιο είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 04 Μαΐου, συνολικά 10 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά του συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές και εορταστικές ημέρες, όπως η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του Τριωδίου, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα. Η Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας, η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα της κρεατοφαγίας, ενώ η Κυριακή της Αποκριάς σηματοδοτεί την τελευταία μέρα κατανάλωσης κρέατος. Κατά την Κυριακή των Βαΐων, συνήθως το τραπέζι φιλοξενεί ψάρια και θαλασσινά, σύμφωνα με την εορταστική παράδοση.

Η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου υπογραμμίζει τη σημασία της ταπεινότητας, ενώ η Κυριακή του Ασώτου επικεντρώνεται στη μετάνοια και τη συγχώρεση. Η τρίτη Κυριακή, γνωστή ως Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και στην αγάπη, ενώ είναι επίσης η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Η Κυριακή της Τυροφάγου προτρέπει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν και να ζουν ενάρετα. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή για την Ανάσταση του Κυρίου. Ακολουθούν η Τσικνοπέμπτη στις 7 Μαρτίου και η Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Τέλος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει φέτος στις 18 Μαρτίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Superexpress (IMO 9176046)

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το Hsc Super Express επιστρέψει στα δρομολόγια του

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΛΛΑΔΑ