Connect with us

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και τα κρουαζιερόπλοια

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) έκανε έναν απολογισμό της κρουαζιέρας για το 2023, τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων και τον αριθμό των επιβατών.

αφίξεις επιβατών, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, που φιγουράρει στην 15ηθέση, με 43 αφίξεις και 35. Παρά το ότι το 2023 αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο στις συνολικές 879 επιβάτες. Το 2022 οι αφίξεις ήταν 40 και οι επιβάτες 15.785. Αν πάμε πιο παλιά, το λιμάνι μας ήταν ανάμεσα στα δέκα πρώτα της Ελλάδας, με περισσότερες από 100 αφίξεις… μια θέση που μας την πήραν τα Χανιά. Το 2023 οι αφίξεις στα Χανιά ήταν 123 κρουαζιερόπλοια (8η θέση).

Για το 2024, οι προγραμματισμένες αφίξεις στον Άγιο Νικόλαο παραμένουν σε προβληματικό αριθμό. Σύμφωνα με τα τελευταία ανεπίσημα στοιχεία, είναι μόλις 44, αλλά σχεδόν οι μισές αφορούν το Ισραηλίτικο Crown Iris, οπότε είναι αμφίβολο, λόγω του πολέμου στη Γάζα, αν θα πραγματοποιηθούν.

Η πρώτη προγραμματισμένη άφιξη στον Άγιο Νικόλαο είναι από το Silver Spirit, την Τρίτη 9 Απρίλιου. Ας λένε καλά λόγια οι καπετάνιοι, οι επιβάτες και οι πράκτορες… ότι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου είναι πολύ βολικό, ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη και τα μαγαζιά είναι άμεσα προσβάσιμα. Όπως έχουμε αναφέρει, οι προσπάθειές μας για περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να επικεντρωθούν μάλλον για το 2026, γιατί το 2025 έχει σχεδόν «κλείσει». Οι προγραμματισμένες κρουαζιέρες στο λιμάνι μας για το 2025 είναι ήδη 32! Γνωρίζουμε ήδη 5 και για το 2026!

ΥΓ1: Στην ιστοσελίδα της ΕΛΙΜΕ (https://www.elime.gr/enosi), το λιμάνι του Αγίου Νικολάου παραμένει ως «μέλος παρατηρητής» και όχι ως πλήρες μέλος. Γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι πλήρες μέλος;   Anatolh

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ