Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη ο Νίκος Δένδιας και στο φόντο η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες»

«Πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί στα Υπουργεία Άμυνας, στις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά στα επιτελεία του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας, που είναι οι τέσσερις χώρες οι οποίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιχείρηση που αποσκοπεί στην προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, έχει αποφασιστεί να συμμετάσχουν:

Το Ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio» που θα είναι επικεφαλής της ναυτικής αρμάδας

Η Ελληνική φρεγάτα «Ύδρα»
Η Γερμανική φρεγάτα «Hessen»
Η Γαλλική φρεγάτα ««Languedoc»
Όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr, την προηγούμενη Κυριακή 18/2 κατέπλευσε στην βάση στο Μαράθι στον όρμο της Σούδας, η φρεγάτα «Hessen» της Γερμανίας την οποία επισκέφθηκε την Τρίτη 19/2 ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα την Παρασκευή 23 ή το Σάββατο 24/2 αναμένεται στην Σούδα και η φρεγάτα «Ύδρα» η οποία την Δευτέρα 19/2 ολοκλήρωσε τις δοκιμές για τον έλεγχο των συστημάτων του πλοίου και την πιστοποίηση της ετοιμότητας του για την αποστολή. Με τη συνδρομή και της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε προσομοίωση επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και drones – απειλών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μονάδες της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά θάλασσα από τους Χούθι.

Μάλιστα οι πληροφορίες του Flashnews.gr αναφέρουν πως στην διάρκεια της παραμονής των πλοίων στην Σούδα και μέχρι τον απόπλου τους στα τέλη του μήνα για την Ερυθρά θάλασσα, θα πραγματοποιηθούν εντατικές ασκήσεις με την συνδρομή και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) καθώς στην Γερμανική φρεγάτα επιβαίνουν ειδικοί κομάντο ενώ και στην φρεγάτα «Ύδρα» θα επιβαίνει επίλεκτη ομάδα άρτια εκπαιδευμένων και βαριά οπλισμένων στελεχών του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η επίσκεψη Νίκου Δένδια στην Κρήτη

Και ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με την επιχείρηση «Ασπίδες» είναι ραγδαίες, στην Κρήτη αναμένεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μαζί με τα ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας είχε προγραμματισθεί πριν από αρκετό καιρό για το Σάββατο 24/2 καθώς ο κ. Δένδιας θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως η δρομολόγηση έναρξης της επιχείρησης «Ασπίδες» επιταχύνει το πρόγραμμα του υπουργού, ο οποίος αναμένεται στα Χανιά το πρωί της Παρασκευής 23/2 όπου – σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr – είναι βέβαιο πως θα επισκεφθεί τον Ναύσταθμο Κρήτης έχοντας συναντήσεις με την διοίκηση και το ένοπλο προσωπικό καθώς και με το πολιτικό προσωπικό του Ναυστάθμου.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα του κ. Δένδια καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το πότε θα καταπλεύσει στην Σούδα και η φρεγάτα «Ύδρα» την οποία και αναμένεται να επισκεφθεί εν όψει του απόπλου για την Ερυθρά θάλασσα.

Η επιχείρηση «Aspides»

Η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιχειρησιακός Διοικητής θα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και Διοικητής Δύναμης ο Αντιναύαρχος Στέφανος Κονσταντίνου. Το επιχειρησιακό στρατηγείο θα έχει έδρα στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, θα κινούνται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο ώστε να αλληλοκαλύπτονται έναντι κάθε μορφής επίθεσης σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεπερνά σε μήκος τα 1000 χλμ.

Αποκλειστικός στόχος τους θα είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την περιοχή- στην οποία καταγράφονται συχνές επιθέσεις από τους Χούθι είτε με βαλλιστικούς πυραύλους είτε με μη επανδρωμένα UAV και Drones – σχηματίζοντας μια αντιαεροπορική «ασπίδα» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις.  Πηγή FLASHNEWS.GR

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ