Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Παρουσία Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου στην 4η Σύνοδο Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο Κρήτης

«Η κυκλική οικονομία η απάντηση στην κλιματική κρίση»

 

 

«Η ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στην αγροτική παραγωγή είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, στην διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την κυκλική οικονομία, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Στρατάκος, αφού συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, για το έργο που έχει υλοποιήσει, ως τώρα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την κυκλική οικονομία, επεσήμανε ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αναμφίβολα αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση η επίλυση της οποίας απαιτεί συνένωση δυνάμεων.

«Το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Στρατάκος, «είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο και με την αγροτική ανάπτυξη και αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για τον πρωτογενή τομέα της Χώρας μας. Αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, που σε διεθνές επίπεδο προκύπτουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων και την αειφορία».

Οι ασκούμενες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως αυτές εκφράζονται από τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ,«είναι σταθερά προσανατολισμένες στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης της Κυκλικής Οικονομίας στην αγροτική ανάπτυξη. Και ειδικότερα στην εφαρμογή δράσεων που δίνουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας, αποδοτικότερους και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στρατάκος, «η ενθάρρυνση της χρήσης δευτερογενών υλικών και αποβλήτων, ως παραγωγικών και χρήσιμων πόρων, αποτελεί στοιχείο του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης.

Στόχος μας, σε συνεργασία βεβαίως με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η επιτάχυνση δράσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και υλικών του πρωτογενούς τομέα», κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Ηράκλειου Αλέξης Καλοκαιρινός, αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία των εργασιών του Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, προχώρησε στις εξής δηλώσεις :

«Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και αυτές αφορούν και την κλιματική κρίση. Και αυτό μας δημιουργεί και πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Οι σχεδιασμοί μας πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαροι και αρκετά μακροπρόθεσμοι. Αυτό που επίσης χρειαζόμαστε είναι να έχουμε έγκαιρα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι συνεκτικοί.

Το συνολικό ζήτημα της κυκλικής οικονομίας της διαχείρισης των αποβλήτων είναι θα έλεγα στην κορυφή της ατζέντας του Δήμου Ηρακλείου και θεωρώ ότι η Κρήτη με την πολύ καλή συνεργασία την οποία έχουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε μια πρωτοπορία.

Αυτή η πρωτοπορία θα μπορούσε να αποκτήσει και χαρακτηριστικά πέρα από τη χώρα μας; Νομίζω ναι και πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και στο σχέδιο της κυκλικής πόλης ,το οποίο είναι μια μεγάλη επιδίωξη για το Ηράκλειο.

Το Ηράκλειο να είναι μία από τις κυκλικές πόλεις της Ευρώπης, με στοιχεία πρωτοποριακού σχεδιασμού. Και αυτό που καταλήγει; Καταλήγει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι η επιδίωξη μας και αυτός είναι ο σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Είμαστε σίγουροι ότι με τις οδηγίες και τη συμβολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Λευτέρη Αυγενάκη, το Ηράκλειο θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας κυκλικής πόλης»

Από την πλευρά της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με την αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων που λειτουργούν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής και σημείωσε πως «το μήνυμα είναι πλέον καθαρό: όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες. Η ανάκτηση και η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για να ανθίσει η κυκλική οικονομία».

Η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αφορά στη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε μια κοινή πρωτοβουλία, με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σ’ ένα μοντέλο με μηδενικά απόβλητα.

Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και πρότεινε «οι Περιφέρειες με σημαντική αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως η Κρήτη, να ενθαρρύνουν τη στροφή στην κυκλικότητα με στόχο τη μείωση των αποβλήτων της γεωργίας».

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «το νερό, η ενέργεια και τα απόβλητα είναι βασικές συνιστώσες της κυκλικής οικονομίας» και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προωθείται η συνεργατική διαχείριση αυτών των τριών συμπληρωματικών πόρων στο πλαίσιο δημιουργίας τοπικών κυκλικών οικονομιών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη, σημείωσε πως «πέρα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), έχουμε εκπονήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριου Λευτέρη Αυγενάκη master plan για την διαχείριση των υδάτων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όσο και σε επίπεδο μεγάλων δήμων. Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να ξεκινήσουμε με τη χρηματοδότηση ολιστικών στρατηγικών κυκλικότητας για μεγάλες πόλεις των Περιφερειών που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε την ανακύκλωση υλικών και διεκδικούμε επαρκείς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα στην πορεία δίκαιης μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής», επεσήμανε τέλος ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την 4η Σύνοδο «Forum Κυκλικών πόλεων» που διεξάγεται στο Ηράκλειο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΚΡΗΤΗ