Connect with us

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Οριστικό το… ναυάγιο της ΛΑΝΕ

Βιτσέντζος Κορνάρος

“Ναυαγεί” οριστικά και αμετάκλητα και η ΛΑΝΕ (Λασιθιώτικη Ανωνύμη Ναυτιλιακή Εταιρεία) θυγατρική της ΑΝΕΚ, καθώς μετά την απόφαση πτώχευσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων αναρτήθηκε αυτές τις ημέρες στα δικαστήρια των Χανίων και η έκθεση επαλήθευσης πιστώσεων. Με την έκθεση επαλήθευσης πιστώσεων πιστοποιούνται οφειλές ύψους περίπου 8.000.000 προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, εργαζόμενους, προμηθευτές κα. που θα πρέπει να πληρωθούν με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΝΕ.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 εξυπηρετώντας αρχικά το Λασίθι ως εταιρεία Λαϊκής Βάσης. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ΑΝΕΚ είχε πάρει ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου και στη συνέχεια επί της ουσίας απορροφήθηκε από την ΑΝΕΚ όπως και άλλες μικρότερες εταιρείες Λαϊκής Βάσης όπως η “Ρεθυμνιακή” στις αρχές της δεκαετίας του ΄00. Ο υπέρμετρος δανεισμός της και τα δομικά προβλήματα της ναυτιλίας τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν στην πτώχευση της» ανέφερε στα “Χ.ν.” ναυτιλιακό στέλεχος με εμπειρία στο χώρο.

 

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Με βάση την έκθεση της επαλήθευσης πιστώσεων λόγω της πτώχευσης της εταιρείας έγιναν αποδεκτές οι οφειλές προς τράπεζα, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, που αναλύονται ως εξής:
• Πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) στο οποίο οφείλεται το ποσό των 1.010.223 ευρώ (883.255 ευρώ κεφάλαιο- 126.967 ευρώ τόκοι).
• Το ποσό των 5.465.346 ευρώ αναγνωρίστηκε ως οφειλή στη μητρική εταιρεία ΑΝΕΚ και στην εταιρεία που πλέον έχει απορροφήσει την ΑΝΕΚ (Attica Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών) .
• Προς εργαζόμενο στον οποίο οφείλονται 27.285 ευρώ.
• Προς άλλο εργαζόμενο στον οποίο αναγνωρίζεται οφειλή 60.652 ευρώ.
• Οι οφειλές προς το “Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων” και τη ΔΟΥ Χανίων (οφειλές δημοσίου) ανέρχονται συνολικά στα 737.719 ευρώ
• Για τον ΕΦΚΑ το ποσό που πιστώνεται φτάνει τις 113.492 ευρώ.
• Οφειλές για εταιρεία καυσίμων (προμηθευτής) αναγνωρίσθηκαν στις 260.781 ευρώ.
• Οφειλή προς Δικηγορική εταιρεία που προχώρησε τη διαδικασία της πτώχευσης που φτάνει τα 12.400 ευρώ. Αναφορικά με τoν τρόπο πληρωμής των οφειλών με βάση την νομοθεσία, όπως μας εξήγησε ο δικηγόρος – ειδικός στο εργατικό δίκαιο – κ. Γιώργος Τρικοίλης πρώτα θα πρέπει να πληρωθούν οι εργατικές απαιτήσεις που έχουν γεννηθεί εντός της διετίας πριν από την πτώχευση- πλειστηριασμό της εταιρείας. Ακολουθούν οι τράπεζες για δάνεια με υποθήκη που λαμβάνουν το 65% των οφειλών προς αυτές. Έπειτα το άλλο 25% δίνεται για προνομιακές απαιτήσεις δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων (κάτω από προϋποθέσεις) και ένα 10% που πηγαίνει σε προμηθευτές, ή εργαζόμενους που η απαίτηση τους δεν έχει γεννηθεί εκτός της διετίας πριν από την πτώχευση.
Πρακτικά η εταιρεία ΛΑΝΕ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση από τον Μάιο του 2023.

Το Ιστορικό

Η Λασιθιώτικη Ανωνύμη Ναυτιλιακή Εταιρεία συστήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έκανε τα πρώτα της δρομολόγια από το 1994 και μετά συνδέοντας τον Αγ. Νικόλαο και τη Σητεία με νησιά των Κυκλάδων (Μήλο, Σαντορίνη) και τον Πειραιά. Επίσης κάλυπτε τη σύνδεση της Ανατολικής Κρήτης με την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Χάλκη και τη Ρόδο. Διέθετε δύο πλοία “Ιεράπετρα” και “Βιντζέντζος Κορνάρος”. Μετά το 2006 και την απορρόφηση της από την ΑΝΕΚ που διόριζε και το διοικητικό της συμβούλιο το πλοίο “Βινζέντζος Κορνάρος” δρομολογούνταν στην άγονη γραμμή κυρίως και για μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε το δρομολόγιο Κίσσαμος – Αντικύθηρα – Κύθηρα- Πελοπόννησος – Πειραιάς.  haniotika-nea.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ