Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει στους σεισμόπληκτους την αποκατάσταση των ζημιών στο Αρκαλοχώρι (VIDEO)

Στην … ταχύτητα με την οποία προχωρά τάχα η έγκριση αδειών επισκευής από το κράτος στους δικαιούχους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, στάθηκε -απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στη Βουλή- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος.

Όπως είπε, από τις 2.613 αιτήσεις για άδεια επισκευής που έχουν κατατεθεί, εκδόθηκαν συνολικά 106 άδειες, «σημειώνοντας αύξηση» από τις 38 που ήταν πριν περίπου τέσσερις μήνες!!! Για αυτή την κατάσταση έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους κατοίκους που υπέβαλλαν «ελλειμματικούς» φακέλους ή στα προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ανοικτές κληρονομικές υποθέσεις.

Αυτή την επιχειρηματολογία του υφυπουργού κατέρριψε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 52 δημόσια κτίρια (ναοί, σχολεία κτλ) που δεν προχωρά η αποκατάσταση ενώ θύμισε πως τα τρία σχολεία με 700 μαθητές κάνουν αυτή τη στιγμή μάθημα σε κοντέινερ.

«Θα έχουμε νέα Τέμπη» υπογράμμισε ο βουλευτής, τονίζοντας πως υπάρχουν οικογένειες που ζουν σε ετοιμόρροπα χαρακτηρισμένα «κίτρινα» και «κόκκινα» κτίρια ενώ στάθηκε σε αρκετούς που δεν μπόρεσαν να μείνουν ούτε στους οικίσκους αλλά και άλλους που δε γίνεται να μείνουν εσαεί σε συγγενείς. Γι’ αυτό και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή αναλγησία και σχέδιο ώστε οι σεισμόπληκτοι να αποθαρρυνθούν, να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τραγικές και είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας, των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας. Συνειδητά ροκανίζετε τον χρόνο επιδιώκοντας να φορτώσετε τις συνέπειες του σεισμού και την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες», σημείωσε. «Απλοποιήστε τις διαδικασίες» είπε αναφέροντας πως έχουν κατατεθεί προτάσεις από φορείς και κατοίκους

Παράλληλα στάθηκε και στους δήμους Μινώα – Πεδιάδα και Αρχανών – Αστερουσίων όπου προκύπτουν προβλήματα με τους κατοίκους να περιμένουν τη χρηματοδότηση για το ρεύμα στους οικισμούς, ενώ οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα Εκτάκτου Ανάγκης έφυγαν. «Χρειάζονται μηχανικοί, οικονομολόγοι, διοικητικοί για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις», τόνισε.

Τέλος υπογράμμισε πως οι δύο δήμοι χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα λόγω και των έργων – δώρο στους κατασκευαστικούς ομίλους με πακτωλό χρημάτων του νέου αεροδρομίου εξαιτίας της αλλαγής των εδαφολογικών συνθηκών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ