Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Πόσες γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν ακόμη; Φτάνει πια»!

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Φίλες και φίλοι,

Η άγρια γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων είναι η τρίτη κατά σειρά που σημειώνεται μετά από καταγγελία του θύματος στις αρμόδιες αρχές.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν έχουν δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχουν εξοικειωθεί στην αυστηρή εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων έμφυλης βίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαφημίζει την εφαρμογή του “panic button” για το οποίο δεν έχει φροντίσει ακόμα, να έχει ελάχιστο χρόνο απόκρισης. Ενώ οι δήθεν ολοκληρωμένες δομές, βασίζονται σε αυτές που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009-2011, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες, οι ξενώνες ελλιπείς και δεν εκτείνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εφαρμόσει την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο σύνολο της. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Grevio διαπίστωσε ελλείψεις στην εφαρμογή του 77% των άρθρων της Σύμβασης, το ¼ των οποίων έχει την μορφή του κατεπείγοντος και οφείλουν να υλοποιηθούν άμεσα.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως διακριτό έγκλημα στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ήδη η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν προχωρήσει σε διακριτές νομοθετικές παρεμβάσεις για την βία κατά των γυναικών. Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την νομική αναγνώριση της γυναικτονίας, ως διακριτό έγκλημα. Η ευαισθητοποίηση για την ακραία – και όχι μόνο – έμφυλη βία οφείλει να έχει πρώτιστα νομικά χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ