Connect with us

TRAVEL

Ιερός Ναός της Παναγίας της Φιλωτίτισσας – Με την συγκινητική ιστορία και το σπουδαίο δίδαγμα

Στο κέντρο του χωριού Φιλώτι, πολύ κοντά στον Πύργο Μπαρότσι, βρίσκουμε την υπέροχη εκκλησία της Παναγίας Φιλωτίτισσας.

Εξαιρετική παραδοσιακή εκκλησία των Κυκλάδων με τη δική της ιστορία που ο επισκέπτης αξίζει να μάθει.

Η κατασκευή της υπήρξε περιπετειώδης, αφού το κτήμα στο οποίο κτίστηκε, ανήκε στον άρχοντα Μπαρότσι και οι κάτοικοι χρειάστηκε να κάνουν μεγάλο αγώνα ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν τη δυνατότητα κατασκευής της εκκλησίας. 

Όπως πλησιάζετε, ξεχωρίζει από μακριά το υπέροχο γλυπτό καμπαναριό της.

Στο εσωτερικό, τα τρία κλίτη της χαρακτηρίζονται από όμορφους μαρμάρινους κίονες, ενώ αξίζει να προσέξουμε και το εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινο τέμπλο της.

Είναι συγκλονιστική η ιστορία που ακολουθεί την εκκλησία του Φιλωτίου.

Ο ναός χτίστηκε το 1718 μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων του Φιλωτίου να εξασφαλίσουν τον χώρο από τον φεουδάρχη του χωριού Χρύσανθο Μπαρότζι. Είναι η μοναδική εκκλησία στον ελλαδικό χώρο που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας με επίσημο σουλτανικό φιρμάνι.

Με συντομία η ιστορία της εκκλησίας είναι η εξής:

Το 1690 έξω από την παραλία του Καλαντού έγινε ένα ναυάγιο και ο Φιλωτίτης Στέφανος Ψαρράς ή Λούμπας έσωσε ένα τουρκόπουλο, το όποιο φρόντισε σαν δικό του παιδί, εωσότου, μετά από 6 χρόνια, οι δικοί του το αναζήτησαν και πήραν πίσω.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι κάτοικοι του Φιλωτίου ήθελαν να χτίσουν μια νέα, μεγαλύτερη εκκλησία, γιατί η παλιά ήταν μικρή και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού. Έτσι, οι Φιλωτίτες, με επικεφαλής τον Ψαρρά, άρχισαν να χτίζουν την εκκλησία στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα. Τότε ήταν λαχανόκηπος και ανήκε στον άρχοντα Μπαρότζι. Ο Τούρκος διοικητής της Νάξου έστειλε τον Ψαρρά στην Κωνσταντινούπολη για να δικαστεί. Ο Λούμπας περίμενε το μοιραίο, ο δικαστής όμως ήταν το παιδί που είχε σώσει. Με απόφασή του όχι μόνο αθωώθηκε ο Ψαρράς αλλά και δόθηκε άδεια να ολοκληρωθεί η ανέγερση του ναού.

Δείτε το VIDEO από την εκπομπή ΕΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση: 

Πηγή Video : Opentv

Από το βιβλίο «Ἡ πωλυώνυμη Δέσποινα» της Παναγιώτας Κωνσταντοπούλου – Δωρή, Τόμος Β´, §69, σελ. 250-255, Αθήνα 2001 μ.Χ.

Φωτορεπορτάζ Αγγελική Σαρικαβάζη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in TRAVEL