Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Β. Δάγκα: Ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα διαμόρφωσης νοσοκομείων – επιχειρήσεων και στη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες

Η σημερινή συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής σφραγίζεται από την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης για την Υγεία, σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, η κυβέρνηση απογειώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να ασκούν έργο στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόκειται για ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της διαμόρφωσης νοσοκομείων – επιχειρήσεων και στη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες.

Και εξήγησε ότι το κριτήριο με το οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση δεν είναι η εξασφάλιση της Υγείας του λαού, αλλά η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, ως αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, για να συνεχίζονται οι κόφτες στην κρατική χρηματοδότηση και να δίνονται περισσότερες ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους από τα κρατικά ταμεία. Η πολιτική αυτή, σημείωσε, είναι συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που πατούν στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και κάνουν «το καλύτερο δώρο» στους επιχειρηματίες της υγείας. Αντίθετα, τόνισε η Β. Δάγκα, η προστασία της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με το καπιταλιστικό κέρδος.

Επίσης στηλίτευσε το άρθρο της τροπολογίας που λειτουργεί ως «τροχονόμος» της επιχειρηματικής δράσης στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των ζευγαριών. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει η κυβέρνηση τις διατάξεις της τροπολογίας και να μην τις ξαναφέρει, με καμία μορφή.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην προώθηση στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Όμως οι κατευθύνσεις της ΕΕ που επικαλείται ότι ενσωματώνει η κυβέρνηση, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι λύση, γιατί αναφέρουν ότι η όποια χρηματοδότηση σε δομές κοινωνικής προστασίας θα περιορίζεται από τις λεγόμενες δημοσιονομικές αντοχές.

Έτσι μπαίνουν κόφτες και στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές κοινωνικής προστασίας, με την πολιτική της ΕΕ, ουσιαστικά να είναι διαχείριση της φτώχειας μέσω ενός ελάχιστου δικτύου κοινωνικών παροχών.

Ακόμα, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση κάνει το εξής επικίνδυνο: εντάσσει στον εθνικό φορέα απεξάρτησης ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, νομιμοποιώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα.

Όσον αφορά στα προγράμματα φιλοξενίας και ξενώνων για αστέγους, εδώ και 12 χρόνια λειτουργούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης και με την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους.

Ενώ σχετικά με την παιδική προστασία, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης προωθείται η απαξίωση των δομών στήριξης απροστάτευτων παιδιών μέσω μιας κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δομές και στην υιοθεσία/αναδοχή. Η αντιπαράθεση αυτή λειτουργεί ως άλλοθι για μείωση της χρηματοδότησης στις δομές προστασίας παιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικές δομές, υπογράμμισε η Β. Δάγκα.

Ακόμα, η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την τραγική υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στις υποθέσεις αναδοχών και υιοθεσιών. Συγκεκριμένα, έχουν περάσει 10 χρόνια χωρίς πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η Β. Δάγκα επισήμανε ότι οι δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας απαιτούν την ύπαρξη μόνιμου, επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού, για να αποκτά δεσμούς με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν. Ακόμα, οι δομές πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ