Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης – Τον υποδέχθηκε ο Φιντάν πριν την συνάντηση με Ερντογάν

Στην Άγκυρα προσγειώθηκε λίγο πριν τις 15:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται εντός της ώρας να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Λευκό Παλάτι». Είχαν προηγηθεί τρεις συναντήσεις στο Βίλνιους, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα με την επίσκεψη να είναι η ανταπόδοση της πρώτης επίσκεψης Ερντογάν μετά από χρόνια έντασης στην Ελλάδα.

Ένα βασικό στοιχείο που θα προκύψει από το ραντεβού της Άγκυρας είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων ραντεβού. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα συμπέσουν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Πέραν αυτών, όμως, εκκρεμούν και οι συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, οι οποίες πρέπει να μπουν σε έναν νέο κύκλο, με την αντικατάσταση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος μετακομίζει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες, και αφήνει προς ώρας χωρίς συνομιλητή για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα τους Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
15:30 – Yποδοχή Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
15:45-16:30: Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης Πρωθυπουργού με Τούρκο Πρόεδρο (1+2)
16:30-17:15: Διευρυμένες συνομιλίες (1+10)
17:15-17:45: Δηλώσεις στον Τύπο
18:00-19:15: Επίσημο Δείπνο
19:45: Αναχώρηση Πρωθυπουργού από Άγκυρα
Χαμόγελα και αγκάθια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχονται σε αυτή τη συνάντηση με την αμφίπλευρη βούληση το καθεστώς νηνεμίας στη «μεγάλη εικόνα» των ελληνοτουρκικών να διατηρηθεί. Άλλωστε, στην Αθήνα εκτιμούν την μακρά απουσία εναέριων και θαλασσίων προκλήσεων, ενώ η γείτονας έχει κόψει «μαχαίρι» και τη ρητορική για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, τα οποία έχουν μετατραπεί σε…κέντρο Τούρκων διερχομένων με την επταήμερη τουριστική βίζα που έχει γίνει «ανάρπαστη» για τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υποδοχή του κ. Μητσοτάκη σήμερα νωρίς το μεσημέρι (15:30) αναμένεται να είναι θερμή. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος ηγέτης θα συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν, μαζί με τέσσερις συνεργάτες τους. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διπλωματική του σύμβουλο Άννα Μαρία Μπούρα, ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Χακάν Φιντάν και τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Το ραντεβού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα, πριν οι ηγέτες περάσουν στις διευρυμένες συζητήσεις με το σύνολο των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις και δείπνο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναχωρεί ως τις 21:00 από την Τουρκία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες παρών στο δείπνο θα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε o πρόεδρος Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες. Συνολικά από ελληνικής πλευράς στο δείπνο θα είναι παρόντες Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης, Άννα Μαρία Μπούρα, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Θάνος Ντόκος, Αριστοτελία Πελώνη, Κύρα Κάπη και ο εκτελών χρέη διερμηνέα πρέσβης Μύρων Νικολαϊδης.

Πίσω από τα χαμόγελα, βεβαίως κρύβονται δυσκολίες στο εγχείρημα της επαναπροσέγγισης. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λίγες μέρες πριν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόχλησε ιδιαίτερα και έκανε ορισμένους να αναρωτιούνται, για ποιον λόγο πηγαίνει ο πρωθυπουργός στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες, είναι καλύτερο να συνομιλούμε από το να μην μιλάμε. Από τουρκικής μεριάς, τίθεται ως «αγκάθι» το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, με την Αθήνα να απαντά ότι η χωροθέτηση γίνεται με περιβαλλοντικά κριτήρια και πάντα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ