Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμος Σαντορίνη και Αμοργού

Γράφει η συντακτική ομάδα του Kretenews.gr 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θήρας, ενώ σεισμοί συνεχίζουν να καταγράφονται ανατολικά – βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Νίκος Ζώρζος υπογράμμισε στο Volcano TV, πως οι σεισμοί δεν έχουν ηφαιστειακή προέλευση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις των επιστημόνων.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλο σεισμό. «Ακόμα και αν εκτονωθεί με έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, οι ζημιές θα είναι περιορισμένες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τους ειδικούς είναι συνεχής.

Οι σεισμοί δεν είναι ηφαιστειακής προέλευσης οι σεισμοί

«Έχουμε την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται ανατολικά βορειανατολικά της Σαντορίνης και αυτό διαφοροποίησε τα πράγματα. Δεν είναι ηφαιστειακής προέλευσης οι σεισμοί που αισθανόμαστε τώρα, αντιθέτως οι σεισμοί στην Καλδέρα έχουν κοπάσει και έχουμε τους σεισμούς που άλλους αισθανόμαστε και άλλους όχι», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Ζώρζος χαρακτήρισε επίσης υπερβολικά κάποια μέτρα όπως η αποστολή της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη και το κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα, που διευκρίνισε ότι δεν ήταν απόφαση του δήμου.

 

«Πιθανώς είναι υπερβολή (σ.σ. τα μέτρα που ελήφθησαν). Μετά τα γεγονότα στο Μάτι ή τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και για αυτό λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα λαμβάναμε πριν […] Το ότι βγήκαν χθες οχήματα της Πυροσβεστικής ή ότι η ΕΜΑΚ έφτασε στο νησί, θεωρώ ότι ήταν εκ του περισσού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για όλα τα νησιά ή ότι κινδυνεύουν το ίδιο όλα τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «μετακίνηση της Θηρασιάς» ή «ανύψωση της Σαντορίνης» που προκαλούν μόνο πανικό.

Δεν υπάρχει σενάριο εκκένωσης

Αναφερόμενος στις κατολισθήσεις στην Καλδέρα, σημείωσε πως τέτοια φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα, ανεξαρτήτως σεισμών, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν εργασίες στην περιοχή και να αδειάσουν τις πισίνες τους, καθώς «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ζημιών».

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης του νησιού, ο δήμαρχος της Θήρας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, αν και υπάρχουν τα αντίστοιχα σχέδια, όμως “πού έχουν εγκαταλείψει έναν τόπο; Πουθενά! Δεν πρόκειται να γίνει εκκένωση του νησιού, ακόμα και σε έναν ισχυρό σεισμό, εκκένωση δεν θα γίνει“.

 

Ειδήσεις Σήμ

Εκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Το τελευταίο 48ωρο η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη ανοιχτά της Σαντορίνης καθώς έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 200 σεισμούς.

Ήδη στο νησί έχει φτάσει ομάδα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές έξω από το ΔΑΠΠΟΣ, δίπλα από το νοσοκομείο, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.

Κλειστά πάντως θα παραμείνουν για αύριο τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις συναθροίσεις εντός των κτιρίων.

Τι αποφάσισε η Επιτροπή

Nωρίτερα και λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

 

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες – Δυνάμεις της ΕΜΑΚ και δασοκομάντος στη Σαντορίνη

Μπαράζ σεισμών τις τελευταίες μέρες στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ενδεικτικό της σεισμικής δραστηριότητας είναι ότι οι δονήσεις είναι συνεχείς και ανά λίγα λεπτά.

Για περίπου τρεις ώρες σήμερα (02/02) το πρωί καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και έτσι στο νησί έχουν μεταβεί προληπτικά και για παν ενδεχόμενο δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

Συγκεκριμένα, στη Σαντορίνη βρίσκονται δέκα μέλη της ΕΜΑΚ και άλλα 16 δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων). Μαζί τους βρίσκονται και σκυλιά εκπαιδευμένα στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών.

Από χθες, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή της Σαντορίνης, αποφάσισαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία της Δευτέρα, ενώ ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε κλειστούς χώρους.

Σεισμική δόνηση πριν από λίγο 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος». Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Για αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

 

Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;».

Η δήλωση του κ. Άκη Τσελέντη στο Facebook: 

Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς.

 

Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολυ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,

 

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίηςης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρός.

 

Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.

 

Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.

 

Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.

 

Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.

 

Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.

 

==> ΜΗ ΔΩ ΠΑΛΥ ΚΙΤΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ «Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 7R ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ. ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!!!!

 

(**) Έχω δεχτεί άπειρα αιτήματα να βγω σε κανάλια και να μιλήσω. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας (πολλές φορές κινδυνολόγος) να λέει τι φαντάζεται ότι θα γίνει για το ένα λεπτό δημοσιότητας. Υπάρχει η επιτροπή με τα δελτία τύπου της η οποία μπορεί να διορίσει εκπροσώπους της. Για αυτό και δεν βγαίνω. Τις όποιες εκτιμήσεις μου χωρίς να βάζουν λόγια οι δημοσιογράφοι στο στόμα μου τις παραθέτω στη σελίδα μου.

 

(Οι χάρτες είναι από την έρευνα Nomikou et al.,2018)

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, καθώς απανωτοί σεισμοί σημειώνονται μέχρι και αυτή την ώρα.

Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη πριν λίγα λεπτά 24,3χλμ Νοτιοανατολικά της Αμοργού και σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ