Connect with us

ΑΠΟΨΗ

Ξεκίνησε η δίκη, για το χαμό του Αντώνη Καρυώτη

Σήμερα 20 Ιανουαρίου στο μικτό ορκωτό δικαστήριο του Πειραιά, άρχισε η πολύκροτη δίκη της υπόθεσης Blue Horizon, όπου στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται ο Πλοίαρχος, ο Ύπαρχος του πλοίου καθώς και ο ναύκληρος με τον Υποπλοίαρχο ως υπόλογοι για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο 36 χρόνος Αντώνης Καρυώτης.

 

Πάμε όμως να πούμε πως έχουν τα πράγματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι σύμφωνα με το τι πιστεύει ο καθένας….

 

Ας ξεκινήσουμε με τους λιμενικούς οι οποίοι ήταν απόντες από διατεταγμένη υπηρεσία, όπως είναι η φόρτωση και η εκφόρτωση ενός πλοίου (αυτή η διαδικασία αποτελεί διατεταγμένη υπηρεσία πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να απομακρυνθούν από το πόστο τους), με την δικαιολογία ότι στα παρακείμενα εκδοτήρια γινόταν φασαρία με Ρομά και μετέβησαν εκεί κάτι που διέψευσε ο υπάλληλος του εκδοτηρίου εισιτηρίων αλλά και ο έλεγχος που διενεργήθηκε από τους Προϊστάμενους τους.

 

Όπως προκύπτει από το 5 λεπτό βίντεο που ελήφθη από τις κάμερες του λιμένα όπου βρίσκονται επάνω σε κολόνες φωτισμού, φαίνεται την ώρα που έχει δώσει κίνηση το πλοίο και αναχωρεί, να ανεβαίνει ο Αντώνης Καρυώτης από το πλάγιο κομμάτι του καταπέλτη που ήδη τραβιέται από τον προβλήτα, ανεμπόδιστος από τους λιμενικούς οι οποίοι απουσίαζαν από τη διατεταγμένη υπηρεσία του να βρίσκονται στο σημείο. Τότε ο ναύκληρος πηγαίνει προς την πλευρά του και τον απωθεί εκτός καταπέλτη στον προβλήτα την πρώτη φορά με τη συνδρομή του Υπάρχου. Ο άτυχος Αντωνης Καρυώτης προσπαθεί και δεύτερη φορά να ανέβει στον καταπέλτη από την μπροστινή πλευρά του καταπέλτη. Και αυτή την φορά προς το μέρος του πηγαίνει εκ νέου ο ύπαρχος και μαζί με τον λοστρόμο τον απωθουν για δεύτερη φορά από τον καταπέλτη στον προβλήτα. Για τρίτη φορά ο άτυχος Αντώνης προσπαθεί εκ νέου να ανέβει στον καταπέλτη έχοντας το ένα πόδι στον προβλήτα και το άλλο στο νύχι του καταπέλτη, με τον Ύπαρχο να του κλείνει το δρόμο (σε αυτήν τη φάση του περιστατικού δεν μπορώ λόγω της ανάλυσης των καμερών να καταλάβω αν τον έσπρωξε ο ύπαρχος από τα πέδιλα στο κενό). Με την κίνηση του πλοίου μπροστά, ήδη έχει φτάσει στην άκρη του προβλήτα ο καταπέλτης, το νύχι κρεμάει και ο Άτυχος Αντώνης πέφτει στη θάλασσα αφού προηγουμένως χτυπήσει το κεφάλι του στον καταπέλτη ή στον προβλήτα, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να εισρεύσει νερό στους πνεύμονες του……. Κάνεις από τους δύο δεν ανέφερε τίποτα στον πλοίαρχο μέσω ασύρματου ως επίσης δεν υπήρξε ενημέρωση προς τον Πλοίαρχο απο τον Υποπλοίαρχο (ο οποίος είναι τα μάτια του Πλοιάρχου στην Πρύμη) υπεύθυνο για την διαδικασία του απόπλου και της διαδικασίας κλεισίματος του καταπέλτη ως υποχρεούταν να κάνει όταν ξεκίνησε ο διαπληκτισμός. Επίσης δεν δόθηκαν εξηγήσεις για το συμβάν και του απέκρυψαν τα πάντα ακόμη και δια ζώσης όταν τους κάλεσε στην γέφυρα όπως προκύπτει από τα ηχητικά που προέρχονται από το μαύρο κουτί του πλοίου.

 

Το Βlue Ηorizon είναι ένα πλοίο το οποίο δεν διαθέτει χειριστήρια στις βαρδιόλες του δεξιά και αριστερά έτσι οι κινήσεις γίνονται υποχρεωτικά από το κέντρο μετά απο εντολές του Πλοιάρχου προς τον αξιωματικό βάρδιας και τον ναύτη ο οποίος κάνει τιμόνι εκείνη την ώρα. Ο Πλοίαρχος πρέπει να κοιτάζει από το παράθυρο προς το πίσω μέρος της βαρδιόλας (την πρύμη) από δεξιά καθώς και προς την πλώρη για να δώσει τις ανάλογες εντολές ώστε να ξεκολλήσει το πλοίο ομαλά από την προβλήτα και να κατευθυνθεί προς την έξοδο του λιμένα. Στο συγκεκριμένο συμβάν μόλις ολοκληρώθηκε η φόρτωση το πλοίο παίρνει άδεια απόπλου απο το τράφικ. Μόλις η άδεια εγκρίνεται ο Πλοίαρχος δίνει κίνηση στις προπέλες πολυ αργά, κατόπιν αργά και αφού το πλοίο έχει δημιουργήσει μια πρόωση για να φύγει άμεσα χωρις να παίξει η πρύμη του με κίνδυνο να χτυπήσει στον προβλήτα ή στην πλώρη του Έλυρος, ζητάει απο τον Υποπλοίαρχο να αμολήσει κάβους και ταυτόχρονα να σηκώσει καταπέλτη. Ο Υποπλοίαρχος απαντάει ότι έγιναν αυτά που ζήτησε ο Πλοίαρχος και ο Πλοίαρχος αυξάνει την κίνηση του πλοίου στο μισό. Μετά απο λίγο ξαφνικά ακούει από τον ασύρματο κάποιον να τον φωνάζει και γυρίζοντας πίσω δεξιά και προς την οροφή της γέφυρας όπου βρισκεται η οθονη των καμερών βλέπει μία σκιά να πέφτει στη θάλασσα και ξεσπάει σε φωνές απευθυνόμενος προς τους τρεις στην πρύμη να του πουν τι συμβαίνει. Κανείς δεν του απαντάει. Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα ακούει απλά ένα “άνθρωπος στη θάλασσα” και τίποτε άλλο. Λίγο μετά ακούει την φωνή του υπάρχου να του λέει ότι κάποιος επιχείρησε να επιβιβαστεί στο πλοίο και έπεσε στη θάλασσα, ενώ από την  στιγμή που είδε τη σκηνή της πτώση ο Πλοίαρχος έδωσε εντολή στον αξιωματικό της Γέφυρας να κόψει ταχύτητα. Το αργά και εν συνεχεία πολύ αργά που ακούγεται σημαίνει κατά τη γνώμη μου ότι ήταν η πιο σωστή κίνηση. Εάν ο πλοίαρχος έδινε κίνηση κράτει το πλοίο είχε ήδη ολίσθηση και θα πήγαινε να πέσει πάνω σε άλλα πλοία που ελλιμενιζόντουσαν στο λιμένα του Πειραιά η ακόμα και σε άλλες προβλήτες διότι θα έχανε την ελάχιστη ταχύτητα πηδαλιουχίας. Εάν ο πλοίαρχος επέλεγε να κάνει ανάποδα τότε η προπέλες του πλοίου θα τραβούσαν νερά και έτσι θα τραβούσανε και το άψυχο σώμα του Αντώνη κάνοντας το κομμάτια. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν φαίνεται το άψυχο σώμα του άτυχου Αντώνη να παρασύρεται από τη ρύμη του πλοίου πόσο μάλλον αν το πλοίο έκανε ανάποδα ή έστω κράτει. Παράλληλα με τη μείωση της ταχύτητας ο πλοίαρχος διέταξε τον αξιωματικό να ενημερώσει το Πειραιάς-traffic καθώς και το Α’ Λιμενικό Τμήμα για την πτώση ανθρώπου στην θάλασσα. Αφού εξήγησε ο Πλοίαρχος το συμβαν στο traffic, αυτό του είπε να συνεχίσει προς τα έξω με την ελάχιστη πηδαλιουχίσιμη ταχύτητα. Μη γνωρίζοντας την αλήθεια ο Πλοίαρχος για τίς απωθήσεις που έγιναν από ύπαρχο και λοστρόμο στον καταπέλτη του πλοίου και χωρίς ο Πλοίαρχος να έχει δει το περιστατικό από την κάμερα, αυτές τις πληροφορίες που του είπαν αυτές μετέφερε και στις Λιμενικές Αρχές.

 

Αναμένοντας ο Πλοίαρχος εντολές απο τις Λιμ. Αρχες για το τι να πράξει καθώς ένας Πλοίαρχος δεν παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις σε ενα λιμάνι και οι οποίες εντολές δεν ερχόταν, ο Πλοίαρχος επικοινώνησε με το Θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου και ενημερωνοντας τον αρμόδιο για το συμβάν αυτός απάντησε στον Πλοίαρχο οτι γνωρίζουν για το συμβαν καθησυχάζοντας τον Πλοίαρχο λέγοντας του οτι έχει αναλάβει το Α’ Λιμ. Τμήμα το συμβάν και απέμπλεξε το πλοίο απο το συμβάν, οδηγώντας το να συνεχίσει το ταξίδι του.

 

Το πλοίο παίρνει εντολή να σταματήσει και σταματάει. Στη συνέχεια παίρνει εντολη να επιστρέψει και να γυρίσει πίσω στο λιμανι του Πειραιά και το κάνει. Στον Πλοίαρχο εξακολουθούν να μην του λένε κανείς από τους εμπλεκόμενους την αλήθεια ο οποίος Πλοίαρχος λίγο πριν μπει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά ενημερώνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από στέλεχος της εταιρείας ότι υπάρχει καταγγελία για σπρωξίματα στον καταπέλτη του πλοίου με αποτέλεσμα το χαμό του άτυχου Αντώνη καθώς και εντολές της εταιρείας για το τι πρέπει να πράξουν με τον κατάπλου του πλοίου.

 

Για να μην βάζουμε όλους τους ανθρώπους σε ένα σακί….

Ο Άρης το ναυτάκι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΑΠΟΨΗ