Στο Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα, αλλά και στην πρόταση του ΚΚΕ για αυτό στάθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Open.
Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 όξυναν την αντιπαράθεση στην Κύπρο, οδήγησαν στη διχοτόμηση, η οποία και επιτείνεται μέχρι σήμερα με τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς επειδή μέσω αυτής της λογικής «μπορούν να παρεμβαίνουν και να εξυπηρετούν συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», ενώ πρόσθεσε πως από αυτή τη διχοτόμηση εξυπηρετούνται και οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Σημείωσε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών και όλων των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο, την εξάλειψη αυτού του καθεστώτος, δηλαδή των συνεπειών της τουρκικής κατοχής, του σταματήματος του εποικισμού, του δοσίματος του δικαιώματος επιστροφής στους πρόσφυγες στις εστίες τους με κοινωνικά κριτήρια.
Στο Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα, αλλά και στην πρόταση του ΚΚΕ για αυτό στάθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Open.
Στη συνέχεια, τόνισε πως για το ΚΚΕ σήμερα απαιτείται μια ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα και χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
«Αυτή θεωρείται ως η πιο ρεαλιστική θέση που συμφέρει τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Λατίνους, τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες», υπογράμμισε στο τέλος και επισήμανε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν εγκαταλείψει αυτή τη θέση, ακριβώς επειδή κινούνται στη λογική της ΕΕ και του ευρωατλαντικού άξονα, σύμφωνα με την οποία η λύση της διχοτόμησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα.